Cikos sākas bērna ceļš uz skolu – aptauja par mācību sākumu

Tiesībsarga aptauja Cikos sākas bērna ceļš uz skolu: ej.uz/agrieriti. Aizpildi līdz 30.jūnijam

Lai gan mācību gads lielai daļai skolēnu tikko noslēdzies vietā ir teiciens – “ragavas jākaļ vasarā”. Tiesībsargs aicina skolēnu vecākus līdz 30. jūnijam piedalīties aptaujā ej.uz/agrieriti par mācību sākuma laiku skolās, bērna nokļūšanu līdz skolai un skolēna miega režīmu mācību laikā.

Aptaujā vēlamies noskaidrot arī to, kā skolēni no rītiem nokļūst skolā – dodas uz skolu kājām, vecāki aizved ar auto vai brauc ar sabiedrisko transportu vai skolas autobusu Šī aptauja nav par pirmsskolas izglītību  – bērnudārzu.

Svarīgi! Ja Jums ir vairāki bērni, kuri apmeklē dažādas skolas vai mācās dažādās klasēs, lūdzam aptauju aizpildīt par katru bērnu atsevišķi.

Aptauja ir elektroniski aizpildāma ej.uz/agrieriti  no 2024. gada 5. līdz 30. jūnijam. Aptaujas aizpildīšana aizņems līdz 10 minūtēm Jūsu laika. Apliecinām, ka aptaujā iegūtās atbildes ir anonīmas un tiks izmantotas Tiesībsarga biroja vajadzībām.

Šobrīd tiesībsargs  veic izpēti par izglītības iestāžu mācību darba laika organizēšanu. Iedzīvotāju pieredze un viedoklis būs ļoti vērtīgi un noderīgi.

Tiesībsargs jau šobrīd ir aicinājis pašvaldības bērnu interesēs pilnveidot skolēnu pārvadājumu pakalpojumus, uzsverot, ka īpaši nepieļaujama ir dzīvošana internātos kā alternatīvs risinājums.

Jau 2017. gadā tiesībsargs veica izpēti par to, kā agrs mācību sākums ietekmē bērnu un jauniešu veselību, un aicināja Veselības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju vērtēt iespējas noteikt pamatskolu un vidusskolu audzēkņiem vienotu mācību stundu sākuma pieļaujamo agrāko laiku.