Augusta aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2024. gada augusta aktualitāšu apkopojums.

Dziesmusvētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojumam ir jāpieaug

Ja Dziesmu un deju svētku tradīcija mums kā valstij ir svarīga, tiesībsargs aicina bez kavēšanās apstiprināt māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma jauno modeli.

Neviena no pētītajām valsts un pašvaldību tīmekļvietnēm nav pilnvērtīgi piekļūstama cilvēkiem ar invaliditāti

Neviena no tiesībsarga izpētē iekļautajām valsts un pašvaldību tīmekļvietnēm nav pilnībā piekļūstama, kas ievērojami apgrūtina informācijas pieeju cilvēkiem ar invaliditāti. Problēmas ir gan tām tīmekļvietnēm, kas izvietotas uz speciāli piekļūstamības prasību ievērošanai radītās Valsts un pašvaldību tīmekļvietņu vienotās platformas, gan tām, kas uz šīs platformas neatrodas.

“NVO kontaktbirža” – iespēja nevalstiskajām organizācijām parādīt sevi un uzzināt par citu sasniegumiem

Tiesībsargs, Apeirons un Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina Latvijas nevalstiskās organizācijas (NVO), kuras pārstāv cilvēku ar invaliditāti intereses, līdz 1. oktobrim vietnē ej.uz/NVOkontaktbirza aizpildīt par sevi un savu projektu informāciju, kura tiks publicēta platformā asistenti.lv sadaļā “NVO kontaktbirža”, kā arī ieplānot dalību klātienes kontaktbiržā šī gada 4. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Mācību līdzekļu iegāde – tiesībsarga apkopojums par likumā noteikto joprojām aktuāls

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, arvien aktuālāks kļūst jautājums par mācību līdzekļu iegādi, tādēļ tiesībsargs atgādina – likumā iekļautā informācija par to, kas jāpērk bērnu vecākiem un kas jānodrošina izglītības iestādēm, joprojām ir spēkā.

Koordinētas rīcības trūkums atkarību ārstēšanā – kā valsts ļauj bērnam iet bojā?

Mērķtiecīgs atbalsts gan tiem bērniem, kuri vēlas izkļūt no atkarību izraisošo vielu purva, gan tiem, kas paši ārstēties nevēlas, lai gan vajadzētu bez kavēšanās – tāds ir valsts pienākums nodrošināt šāda veida palīdzību. Tomēr tiesībsarga apjomīgais ziņojums spilgti izgaismo skaudro realitāti, ka praksē tā notiek reti.

Sperts būtisks solis banku pakalpojumu piekļūstamības uzlabošanā cilvēkiem ar ierobežotu rīcībspēju

Tiesībsarga biroja sagatavotais informatīvais materiāls jeb vadlīnijas “Ieteikumi aizgādņiem, zvērinātiem advokātiem, tiesām, bāriņtiesām un kredītiestādēm par banku pakalpojumu nodrošināšanu personām ar ierobežotu rīcībspēju” sniedz detalizētu ieskatu par rīcībspējas ierobežošanas procesā iesaistītajām pusēm, identificējot aspektus, kuriem obligāti jāpievērš uzmanība banku pakalpojumu nodrošināšanā.