Tiesībsargs atbild: Vai var saņemt “3+ Ģimenes karti”, ja ģimenē ir divi bērni, taču vienlaikus vecāks maksā uzturlīdzekļus un atbalsta arī bērnu no iepriekšējās laulības?

Kāda iedzīvotāja jautā: “Vīram no pirmās laulības ir bērns, kurš kopā ar māti dzīvo ārzemēs, taču vīrs godprātīgi maksā uzturlīdzekļus, pērk lidmašīnas biļetes, kad bērns brauc uz Latviju, uztur viņu saskarsmes laikā Latvijā, kas ik gadu ir aptuveni mēnesi. Mūsu laulībā nupat piedzima otrais bērns, taču saņēmām atteikumu Goda ģimenes apliecībai. Arī ģimenes valsts pabalstu nesaņemam kā par otro un trešo bērnu, bet tikai pirmo un otro. Tēvs taču rūpējas arī par bērnu, kaut viņš nedzīvo Latvijā!”

Īsā atbilde: Ja ģimene Latvijā faktiski aprūpē divus bērnus, tad Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karti” saņemt nevar.

Ģimene, kura dzīvo Latvijā un aprūpē trīs vai vairāk bērnus, var saņemt daudzbērnu ģimenēm paredzēto atbalstu, bet, ja faktiski aprūpē divus bērnus, tad nevar.  

Šajā situācijā tēvs vai viņa laulātā var saņemt ģimenes valsts pabalstu par diviem bērniem – 100 eiro mēnesī. Bērna no pirmās laulības dzīvesvieta ir pie mātes ārvalstīs, tāpēc tēvam nav tiesību par viņu saņemt pabalstu Latvijā un bērna māte var saņemt ārvalsts maksātos ģimenes pabalstus. 

Uzziņai

Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karti” izsniedz tam vecākam, kura aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu, ja attiecīgā vecāka un bērnu deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā[1]. Konkrētajā situācijā šķērslis “3+ Ģimenes kartes” saņemšanai ir bērna no pirmās laulības dzīvesvieta ārvalstī. Ja visu trīs bērnu deklarētā dzīvesvieta būtu Latvijā, tad tēvam “3+ Ģimenes karti” izsniegtu.

Ģimenes valsts pabalsts ir viens no valsts sociālajiem pabalstiem. To piešķir vecākam, kurš audzina bērnu. Tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir vecākiem, kuri pastāvīgi dzīvo Latvijā, un pabalstu var saņemt par bērnu, kurš pastāvīgi dzīvo Latvijā. Pabalstu par katru bērnu var saņemt viens no vecākiem. Kopš 2022. gada 1. janvāra šo pabalstu vairs nemaksā atkarībā no tā, kurš pēc kārtas bērns ģimenē ir piedzimis, bet atkarībā no ģimenē audzināmo bērnu skaita.


[1] Ministru kabineta 2024. gada 10. septembra noteikumu Nr. 598 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība” 4.1. un 4.2. apakšpunkts