Aprīļa aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2024. gada aprīļa aktualitāšu apkopojums

Noskaidroti Tiesībsarga tiesas procesa izspēles cilvēktiesībās 2024 uzvarētāji

Izspēles uzvarētāji - LU komanda “In custodia Iustitiae” Ņikita Paņins un Evija Velvele

Sestdien, 27. aprīlī, ar Latvijas Universitātes komandas “In custodia lustitiae” (Evija Velvele, Ņikita Paņins) uzvaru noslēdzās astotā Tiesībsarga tiesas procesa izspēle cilvēktiesībās 2024. Izspēles uzvarētāji balvā saņēma iespēju piedalīties cilvēktiesību tēmai veltītajā vasaras skolā Horvātijā.

Konferences “Universālais dizains cilvēktiesību ievērošanā” materiāls

Otrdien, 9. aprīlī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā nodibinājums “Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”” kopā ar nodibinājumu “Latvijas Tiesnešu mācību centrs” rīkoja konferenci sadarbībā ar Eiropas Pieejamības resursu centru “AccessibleEU”. Pasākumā uzstājās arī Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves, stāstot par tiesību aizstāvību.

Tiesībsarga birojā viesojas Baltijas valstu un Polijas bērnu ombudu pārstāvji

No 9. līdz 10. aprīlim Tiesībsarga birojā viesojas Baltijas valstu un Polijas bērnu ombudu pārstāvji, lai kopīgi apspriestu aktuālo bērnu tiesību jomā, apmainītos pieredzē, iedvesmotos un vienlaikus diskutētu, kā novērst esošās nepilnības. Baltijas valstu un Polijas bērnu ombudu tikšanās norisinās katru gadu, ikreiz pulcējot jomas ekspertus citā valstī.

VID precizē nodokļu maksātājiem sūtāmo dokumentu saturu

Tiesībsargs ir saņēmis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apstiprinošu atbildi par nodokļu maksātājiem sūtāmo dokumentu satura precizēšanu un atzinīgi novērtē tiesībsarga secinājumus lietā par labas pārvaldības ievērošanu.

Tiesībsargs atbild: Vai drīkst uzteikt darbu uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma?

Darba devējs pirmajā darba dienā pēc darbinieka bērna kopšanas atvaļinājuma aicina parakstīt vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu. Kā rīkoties šādā situācijā un kā var palīdzēt tiesībsargs? Īsā atbilde ir tāda, ka darbinieka tiesības kopumā ir labi aizsargātas, tomēr aicinām uzzināt par niansēm, kas jāņem vērā.

Ēnu diena Tiesībsarga birojā

Ceturtdien, 4. aprīlī, Tiesībsarga birojā tradicionālās Ēnu dienas laikā viesojās astoņi skolēni no Rīgas, Jelgavas, Alūksnes, Aknīstes, Auces un Baložiem, lai iepazītu jurista un komunikācijas speciālista profesiju ikdienas specifiku un amata pienākumus.

Ēnu dienas dalībnieki un Tiesībsarga biroja nodaļu vadītājas