Tiesībsarga aicinājums iegūst likuma spēku – bāriņtiesu ētikas pārkāpumus turpmāk visās pašvaldībās izskatīs ētikas komisija

Iepriekšējā gadā uzsāktā tiesībsarga iniciatīva visās Latvijas pašvaldībās izveidot vienotu pieeju bāriņtiesas ētikas pārkāpumu izskatīšanā ir vainagojusies ar panākumiem. Saeimas deputāti ceturtdien, 2. maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Bāriņtiesu likumā, kas nosaka sūdzību par bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumiem izskatīšanu attiecīgās pašvaldības izveidotā ētikas komisijā. Tāds bija arī tiesībsarga piedāvātais risinājums.

Jaunā kārtība paredz, ka sūdzības par bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumiem visos gadījumos iesniedzamas pašvaldībai, kur tās izskatīs pašvaldības izveidota ētikas komisija. Tā savukārt aicinās Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociāciju deleģēt pārstāvi piedalīties sūdzības izskatīšanā ar padomdevēja tiesībām.

“Liels gandarījums, ka garais ceļš ir noslēdzies uz pozitīvas nots. Normatīvi nostiprināta skaidra un vienota kārtība pārkāpumu izskatīšanā ir ļoti būtiska, jo tas ļaus daudz skaidrāk gan apzināt, gan laicīgi novērst problēmas, arī mācoties no citu pašvaldību pieredzes. Prieks, ka lēmums ir pieņemts Latvijai zīmīgu svētku priekšvakarā, stiprinot labas pārvaldības principa ievērošanu,” uzsver Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Konteksts

Jautājums tiesībsarga redzeslokā ir jau no 2017. gada, kad tiesībsargs lūdza Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociāciju nekavējoties novērst konstatētos trūkumus un publicēt asociācijas mājaslapā aktuālo informāciju par tās izstrādātajiem bāriņtiesas darbinieku vispārējiem ētikas principiem un uzvedības standartiem un pārkāpumu izskatīšanas kārtību. Šāda kārtība bija noteikta ļoti vispārīgi un tā ilgstoši publiski nebija pieejama.

Pērn tiesībsargs publiski vērsa atbildīgo iestāžu un sabiedrības uzmanību uz atsevišķu bāriņtiesu darbinieku nepieņemamo un necienīgo uzvedību. Diskusijas un viedokļi šajā jautājumā kļuva arvien aktīvākas un rezultējās ar jomas profesionāļu diskusiju, aktualizējot trūkumus bāriņtiesu darbinieku ētikas pārkāpumu izskatīšanas regulējumā. Pēc tam Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija iesniedza likumprojektu grozījumiem Bāriņtiesu likumā.