Diskutēs par cilvēku tirdzniecības riskiem publiskajos iepirkumos

Ceturtdien, 24. oktobrī plkst.10.00-12.00 tiesībsargs sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Iepirkumu uzraudzības biroju savās telpās rīkos domnīcu “Cilvēku tirdzniecības un darbaspēka ekspluatācijas riski publiskajos iepirkumos”. Tajā piedalīsies gan tās iestādes, kas izsludina iepirkumus, gan to izpildītāji jeb privātā sektora pārstāvji.

“Kāpēc svarīgi par to runāt? Cilvēku tirdzniecība un darbaspēka ekspluatācija ir ļoti mainīgi, grūti pamanāmi un cilvēktiesību graujoši noziegumi. To fenomens ir sastopams ne tikai organizētā noziedzībā un likumpārkāpēju vidū, bet arī tādās šķietami neitrālās valsts procedūrās kā publiskie iepirkumi. Šajā domnīcā uzsvars likts uz darbaspēka ekspluatācijas risku novēršanu iepirkumu izpildē galvenokārt būvniecības, ēdināšanas un viesmīlības sektoros,” skaidro viens no domnīcas vadītājiem, Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas juridiskais padomnieks Matīss Malojlo.

Diskusijas dalībniekiem skaidros, kādi riski var rasties iepirkuma līguma izpildē, dažādās piegādes ķēdēs un kā tos novērst jau preventīvi. Klātesošajiem ar praktiskiem piemēriem rādīs, kā piemērot vadlīnijas cilvēku tirdzniecības un darbaspēka ekspluatācijas risku novēršanai publiskajos iepirkumos. Vadlīnijas tapušas sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Iepirkumu uzraudzības biroju. Gaidāms, ka tās vēl papildinās ar domnīcā iegūtajām atziņām pirms prezentēšanas plašākai publikai.

Cilvēku tirdzniecība ir viens no smagākajiem iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem, rupjš cilvēka cieņas un fiziskās neaizskaramības pārkāpums, kas cilvēku ievainojamības, bezpalīdzības, nezināšanas un daudzu citu faktoru rezultātā skar ļoti daudz cilvēku, tostarp pašas neaizsargātākās grupas – bērnus, vecāka gadagājuma cilvēkus, cilvēkus ar invaliditāti un sociāli neaizsargātus cilvēkus.

Pēc pēdējiem pieejamiem datiem Latvijā no cilvēku tirdzniecības 2021. gadā cieta 61 persona; 2022. – 26, bet 2023. – 24. Aizvadītajā gadā 14 no tiem bija Latvijas pilsoņi un desmit trešo valstu pilsoņi, savukārt 23 bija pilngadīgas personas un viena nepilngadīga.

Pēdējo gadu laikā dažāda veida izglītojošas aktivitātes un apmācības par cilvēku tirdzniecības riskiem ir viena no tiesībsarga prioritātēm.