Skolu programma “Dzīvei gatavs” – lekcijas skolēniem turpinās vadīt arī Tiesībsarga biroja pārstāvji

Šajā mācību gadā skolu programmā “Dzīvei gatavs” Tiesībsarga biroja eksperti skolēnus klātienes lekcijās izglītos par juridisko tekstu lasīšanu, vēlēšanu pratību, vārda brīvību un naida runu, kā arī stāstīs par cilvēku tirdzniecības riskiem un kā nekļūt par cilvēku tirdzniecības upuri. Kā ik gadu, skolu interese par lekcijām ir ļoti liela.

Sarunās ar skolēniem un aptaujās pēc lekcijām viņi norāda, ka ļoti noderīga ir iespēja lekcijās iegūtās zināšanas pēcāk izmantot dzīvē vai ar lektoriem pārrunāt un analizēt dažādas ikdienas situācijās.

2024./2025. mācību gadā Tiesībsarga biroja pārstāvji piedāvā šādas klātienes lekcijas pamatskolā un vidusskolā:

  • Kā nekļūt par cilvēku tirdzniecības upuri?  (7.-9. klasei) – par cilvēku tirdzniecības dažādajiem veidiem un savu tiesību aizsardzības mehānismiem.   
  • Juridisko tekstu lasīšana (10.-12. klasei) – par normatīvajiem aktiem, kur tos meklēt un kā piemērot ikdienas situācijās, attīstot savu tiesību lasītprasmi.
  • Vārda brīvība un naida runa (10.-12. klasei) –  par tiesībām uz vārda brīvību, to nozīmi un robežām.
  • Kā atpazīt cilvēku tirdzniecības riskus? (10.-12. klasei) – par cilvēku tirdzniecības veidiem, to risku atpazīšanu un kā nekļūt par cilvēku tirdzniecības upuri. Šī lekcija sadarbībā ar Ārlietu ministriju tiks piedāvāta arī profesionālo skolu audzēkņiem.
  • Vēlēšanu pratība (11.-12. klasei) – par vēlēšanu nozīmi demokrātiskā sabiedrībā. Šīs zināšanas varēs pielietot jau pavisam drīz – 2025.gada pašvaldību vēlēšanās!

2023./20024. mācību gadā Tiesībsarga biroja speciālisti skolu programmas “Dzīvei gatavs” laikā pasniedza 45 vieslekcijas, kurās piedalījās 1022 skolēni no 29 dažādām skolām visā Latvijā.

Skolu programmas “Dzīvei gatavs” lekcijās, nodarbībās un ekskursijās dažādu jomu eksperti sniedz priekšstatu par to, kā skolā gūtās zināšanas izmantot dažādās dzīves situācijās un profesijās. Plašāka informācija pieejama programmas “Dzīvei gatavs” mājaslapā.