Izklaides trokšņi, vardarbība darba vietā un mazo skolu problēmas – Tiesībsarga biroja ekspertu fokusā sarunu festivālā “LAMPA”

Šajā nedēļas nogalē Cēsīs notiekošajā sarunu festivālā “LAMPA” būs pārstāvēts arī Tiesībsarga birojs, diskutējot par sabiedrībai nozīmīgām tēmām.

Piektdienas, 5. jūlija vakarā, plkst. 21.30-22.30 tiesībsargs rīkos diskusiju “Nakts(NE)miers izklaides trokšņu varā: ballējam neguļam?!”. Tā notiks uz Swedbank Ilgtspējas skatuves Cēsu pils parka saliņā, un to varēs vērot arī tiešsaistē gan festivāla mājaslapā, gan Tiesībsarga biroja Facebook kontā.

Diskusijas fokuss – vai ir iespējams dialogs starp izklaides vietu biznesu, izklaižu cienītājiem un līdzcilvēkiem, kam vajadzīgs naktsmiers? Vai valsts pietiekami aktīvi iesaistās šo interešu līdzsvarošanā vai arī ļauj kādam “nojūgties” no izklaides trokšņa? Kas jādara, lai intereses tiktu līdzsvarotas? Tiesībsarga biroju šajā diskusijā pārstāvēs Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas vadītājas vietnieks Raimonds Koņuševskis, kurš reiz jau sagatavojis pieteikumu Satversmes tiesai par trokšņu regulējumu un arī šajā reizē tur roku uz pulsa, lai pārmaiņas notiktu. Diskusijas saistībā jāatzīmē šonedēļ tiesībsarga publiskotais atzinums par izklaides trokšņu tiesisko regulējumu.

Sestdien, 6. jūlijā, plkst.11.00-12.00 Tiesībsarga biroja Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību nodaļas juridiskā padomniece Elīna Ūsiņa piedalīsies diskusijā – domnīcā “Vardarbības darba vietā dažādās sejas. Ko darīt?”. To rīko Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, un tā notiks uz skatuves “Dots”. Arī šī diskusija būs pieejama tiešsaistē.

Diskusijas centrā ir jautājums: kāda ir mūsu darbavieta? Vai tajā darbinieki spēj normāli strādāt – bez bosinga un mobinga, un dažāda veida vardarbības ne tikai no kolēģu, bet arī no klientu puses, un kur darba devēji iedziļinās darbinieku vajadzībās un iegulda resursus darba apstākļu uzlabošanā?

Savukārt plkst. 15.30-16.30 Bērnu tiesību nodaļas vecākā juriste Valērija Leščinska piedalīsies izdevniecības “Skolas Vārds” rīkotajā diskusijā “Reģionu mazās skolas un to nozīme vietējā komūnā”. 

Jomas eksperti meklēs atbildes uz šiem jautājumiem – kādas izmaiņas notiek vietējā komūnā, ja apdzīvota vieta zaudē skolu? Kā tas ietekmē bērnu un jauniešu attīstību un iespēju apgūt kvalitatīvu pamatizglītību? Ko iegūst vai zaudē pašvaldības?

Šī diskusija notiks uz skatuves “Spuldze” un būs vērojama tikai klātienē.

Uz tikšanos sarunu festivālā “LAMPA”!