Jūlija aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2024. gada jūlija aktualitāšu apkopojums.

Tiesībsarga viedoklis par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju jauniešiem līdz 18 gadu vecumam

Tiesībsargs atbalsta iniciatīvu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam dekriminalizēt narkotisko vielu lietošanu, jo šobrīd likumā paredzētais kriminālsods nerisina pašu problēmu – nemazina atkarību izraisošu vielu lietošanas tieksmi un neārstē atkarību, gluži pretēji – var atturēt no vēršanās pēc palīdzības. Kriminālatbildības atcelšana šai mērķa grupai nenozīmētu narkotisko vielu lietošanas atļaušanu.

Tiesībsargs atbild: Kādas ir bērna tiesības saņemt informāciju par veselības aprūpi saprotamā formā, ja bērns nerunā valsts valodā?

Tiesībsargs ir saņēmis kāda Latvijā dzīvojoša bērna mammas jautājumu par to, vai ārstam ar bērnu ir jārunā svešvalodā vai arī ārstniecības iestādei ir pienākums nodrošināt tulku, ja bērns nerunā valsts valodā. Īsā atbilde: bērnam ir tiesības saņemt informāciju par savu veselību saprotamā formā atbilstoši vecumam un briedumam, bet ārstam nav pienākuma runāt svešvalodā.

Tiesībsargs rosina par seksuālo uzmākšanos noteikt gan administratīvo, gan kriminālatbildību

Tiesībsargs rosina par seksuālo uzmākšanos noteikt gan administratīvo, gan kriminālatbildību atkarībā no seksuālās uzmākšanās veida nopietnības, tostarp, vērtējot cietušā atkarību no varmākas.

Rūpības pienākuma direktīva pieņemta – kas tālāk?

2024. gada 25. jūlijā stājusies spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva (ES) 2024/1760 par uzņēmumu pienācīgu rūpību attiecībā uz ilgtspēju jeb Rūpības pienākuma direktīva, kas paredz lielākajiem uzņēmumiem obligātu prasību īstenot rūpības pienākumu attiecībā uz cilvēktiesībām un vidi.

Iedzīvotāji jāinformē par saules paneļu parku ierīkošanas ieceri

Ierīkojot saules paneļu parkus, kuru potenciālā jauda ievērojami pārsniedz vienas mājsaimniecības vajadzības un kuru aizņemamā teritorija uzskatāmi maina ierasto lauku ainavu, ir jānodrošina sabiedrības līdzdalība.

Izklaides trokšņi, vardarbība darba vietā un mazo skolu problēmas – Tiesībsarga biroja ekspertu fokusā sarunu festivālā “LAMPA”

5.-6. jūlijā Cēsīs notiekošajā sarunu festivālā “LAMPA” bija pārstāvēts arī Tiesībsarga birojs, diskutējot par sabiedrībai nozīmīgām tēmām: izklaides trokšņiem, vardarbību darba vietā un reģionu mazajām skolām un to nozīmi vietējā komūnā.

Pētījums par reglamentētajām profesijām atklāj nevienlīdzību

Tiesībsargs lūdz atbildīgajām ministrijām sakārtot šo jautājumu, lai mazu bērnu vecāki reglamentētajās profesijās var pilnvērtīgi izmantot pēctecīgus bērnu kopšanas atvaļinājumus un tāpēc nezaudēt tiesības strādāt savā profesijā.