Tiesībsarga viedoklis par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju jauniešiem līdz 18 gadu vecumam

Tiesībsargs atbalsta iniciatīvu jauniešiem līdz 18 gadu vecumam dekriminalizēt narkotisko vielu lietošanu, jo šobrīd likuma paredzētais kriminālsods nerisina pašu problēmu – nemazina atkarību izraisošu vielu lietošanas tieksmi un neārstē atkarību, gluži pretēji – var atturēt no vēršanās pēc palīdzības. Kriminālatbildības atcelšana šai mērķa grupai nenozīmētu narkotisko vielu lietošanas atļaušanu.

Tiesībsargs pauž savu komentāru par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju (nevis par narkotiku dekriminalizēšanu kā tādu), turklāt, tikai un vienīgi, par narkotiku lietošanas dekriminalizāciju bērniem un jauniešiem līdz pilngadības sasniegšanai (t.i., līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, nevis jauniešiem plašākā nozīmē – līdz 25 vai pat 35 gadu veciem jauniešiem). Narkotiku lietošanas dekriminalizāciju pilngadīgām personām tiesībsargs nav vērtējis, līdz ar to šobrīd atturas no viedokļa paušanas.

Tiesībsargs atbalsta lietošanas dekriminalizāciju bērniem un jauniešiem (18 gadu vecumu nesasniegušām personām), jo kriminālsods lietošanas problēmu nerisina. Šobrīd par narkotiku lietošanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu  vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Neviens no kriminālsoda veidiem nav vērsts uz atkarību ārstēšanu vai atkarību izraisošu vielu lietošanas tieksmes mazināšanu. Turklāt bailes no kriminālsoda var atturēt no vēršanās pēc palīdzības. Būtiski uzsvērt, ka kriminālatbildības atcelšana nelegalizētu narkotisko vielu lietošanu. Narkotisko vielu lietošana tāpat kā līdz šim būtu aizliegta un par to bērniem un jauniešiem var piemērot administratīvo atbildību. Bērniem kā administratīvā soda, tā kriminālsoda vietā var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Līdz ar to bērnus jau pašlaik var atbrīvot no piespriestā soda, piemērojot likumā noteiktos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus. Lietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem izskata tiesa vai pašvaldības administratīvā komisija. Piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekli — uzvedības ierobežojumus —, bērnam var uzlikt par pienākumu ierasties uz konsultāciju pie psihologa, ārsta vai cita speciālista. Bērnam papildus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļiem var uzlikt par pienākumu ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu lietošanas. Kriminālatbildības vietā būtu nosakāms obligāts pienākums konsultēties pie ārsta un izpildīt ārsta rekomendācijas –  ārstēties no atkarības, saņemt rehabilitāciju u.c. Savukārt valstij ir jāizveido atbilstoši brīvi pieejami pakalpojumi.

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) un ar riska grupu jauniešiem strādājošais “Open radošais centrs” ir nākušas klajā ar aicinājumu Latvijā dekriminalizēt nelegālo narkotiku lietošanu, jo uzskata, ka tas varētu pavērt lielākas iespējas prevencijas pasākumiem pret narkotiku lietošanu. Vienlaikus publiskajā telpā izskan viedokļi par narkotiku dekriminalizēšanu vispār.