Septembra aktualitāšu apkopojums

Tiesībsarga biroja 2024. gada septembra aktualitāšu apkopojums.

Tiesībsargs aicina piedalīties aptaujā par seksuālās uzmākšanās gadījumiem augstskolās

Šī gada sākumā publiski izskanējušie seksuālās uzmākšanās gadījumi vairākās Latvijas augstskolās un sabiedrības reakcija uz tiem radījuši nepieciešamību tēmu padziļināti izpētīt. Tādēļ tiesībsargs sadarbībā ar pētījumu centru Berg Research un Latvijas Studentu Apvienību īsteno plašu aptauju ar mērķi apzināt un izprast seksuālās uzmākšanās pieredzi augstākās izglītības iestādēs. Gaidīsim atbildes arī no tiem studentiem un mācībspēkiem, kuri paši nav sastapušies ar šādu negatīvu pieredzi, bet kuriem ir novērojumi par notiekošo augstskolās. Atbildes elektroniski var sniegt līdz 14. oktobrim: ej.uz/Tiesibsarga_aptauja

Pētījumi atklāj dažādas tendences: sabiedrības attieksme pret cilvēkiem ar invaliditāti uzlabojas

Sabiedrības attieksme un izpratne par cilvēku ar invaliditāti vajadzībām ir uzlabojusies – to apstiprina divi šogad tiesībsarga uzdevumā veiktie pētījumi. Tomēr viens no tiem iezīmē satraucošu tendenci – cilvēkiem ar invaliditāti ievērojami mazinājusies vēlme cīnīties par savu tiesību ievērošanu.

Tiesībsargs atbild: Vai skola drīkst starpbrīžos aizliegt skolēniem savā starpā sarunāties svešvalodā?

Skola savos Iekšējās kārtības noteikumos paredz – skolēni stundu starpbrīžos savā starpā drīkst sarunāties tikai latviešu valodā. Vai šāda prasība ir pamatota un likumīga? Īsā atbilde:  Nē, šādi izglītības iestāde rīkoties nedrīkst. Valsts valodas likumā noteikts, ka tas neattiecas uz valodas lietošanu Latvijas iedzīvotāju neoficiālajā saziņā, tātad starpbrīžos bērni savā starpā drīkst sarunāties sev ērtā valodā, tajā skaitā, svešvalodā.

Mazāka maksa par elektrību jānodrošina visiem, kuriem valsts to paredzējusi

Tiesībsargs konstatējis, ka aizsargātie lietotāji nevar saņemt atbalstu, ja galalietotājs (mājas īpašnieks, pārvaldnieks u.c.) brīvā elektroenerģijas tirgus apstākļos ir izvēlējies tādu tirgotāju, kas šo aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu nemaz nesniedz. Latvijā šobrīd ir reģistrēti vairāk nekā 160 tūkstoši aizsargāto lietotāju, bet ievērojama daļa, proti, vairāk nekā 50 tūkstoši, pakalpojumu faktiski nesaņem. Tiesībsargs aicina Ministru kabinetu līdz nākamā gada 1. martam situāciju atrisināt.

Vakcinācija: bērna, vecāka un ārsta tiesības un pienākumi

Tiesībsargs aicina būt atbildīgiem par savu un savu bērnu veselību, būt ciešā sadarbībā ar ģimenes ārstu un ieklausīties viņa padomos! Vakcinējot tos, kuri drīkst vakcinēties, mēs pasargājam tos, kuriem šāda iespēja objektīvu iemeslu dēļ ir liegta.