Tiesībsargs aicina piedalīties aptaujā par seksuālās uzmākšanās gadījumiem augstskolās

Šī gada sākumā publiski izskanējušie seksuālās uzmākšanās gadījumi vairākās Latvijas augstskolās un sabiedrības reakcija uz tiem rada tēmas padziļinātas izpētes nepieciešamību. Tādēļ tiesībsargs sadarbībā ar pētījumu centru Berg Research un Latvijas Studentu Apvienību 9. septembrī uzsāk plašu aptauju ar mērķi apzināt un izprast seksuālās uzmākšanās pieredzi augstākās izglītības iestādēs. Atbildes elektroniski var sniegt līdz 23. septembrim: ej.uz/Tiesibsarga_aptauja

Tiesībsargs aicina visu augstskolu un koledžu pārstāvjus – studentus, docētājus, administratīvo personālu un absolventus – piedalīties šajā aptaujā, lai iegūtu precīzus un uzticamus datus par situāciju pēdējo trīs gadu laikā.

“Mēs esam pārliecināti, ka ikvienam ir nozīmīga loma drošas un cieņpilnas studiju vides veidošanā, kurā tiek respektētas katra cilvēka tiesības un cieņa. Šī aptauja sniedz iespēju dalīties ar savu pieredzi un viedokli, lai kopīgiem spēkiem veidotu labāku un drošāku akadēmisko vidi. Tā palīdzēs izstrādāt efektīvākus uzvedības noteikumus un ziņošanas mehānismus, kā arī stiprināt tik ļoti nepieciešamo atbalstu tiem, kuri varētu būt cietuši no seksuālas uzmākšanās,” uzsver Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves.

Kas ir seksuāla uzmākšanās?

Seksuāla uzmākšanās ir nevēlama jebkāda veida verbāla, neverbāla vai fiziska seksuāla rakstura rīcība, kuras mērķis vai sekas ir personas cieņas aizskaršana, jo īpaši, ja tā rada iebiedējošu, naidīgu, degradējošu, pazemojošu vai aizskarošu vidi.

Svarīgi zināt

Aptaujā tiks uzdoti jautājumi par to, kā konkrētais cilvēks izprot seksuālo uzmākšanos, kā arī par tās izplatību un ietekmi akadēmiskajā dzīvē. Seksuāla uzmākšanās var būt nepiedienīgas un uzbāzīgas piezīmes par seksuālām tēmām, seksuāla rakstura piedāvājumi vai ierosinājumi, uzbāzīgas piezīmes par ķermeņa daļām, piemēram, krūtīm, sēžamvietu vai citām ķermeņa daļām, mājieni par seksuālu darbību vai vardarbību, lai piespiestu uzvedībai vai darbībām pret savu gribu, manipulācija saistībā ar akadēmisko progresu vai citu priekšrocību zaudēšanu, apmaiņā pret seksuālām darbībām, baumu izplatīšana par kāda seksuālo dzīvi, nevēlamu seksuāla rakstura ziņu sūtīšana sociālajos tīklos, forumos, čatos vai citos digitālos kanālos u.c.

Tāpat būtiski noskaidrot, kādas sekas ir radījusi seksuālā uzmākšanās, piemēram, trauksmi, paniku, depresiju, miega traucējumus, samazinātu pašapziņu, problēmas socializēties, šoku, bailes, kaunu, vainas apziņu u.tml.

Aptaujā jautās arī to, vai cietušais ir gatavs dalīties savā pieredzē ar citiem, lai palīdzētu veicināt izpratni un novērst seksuālo uzmākšanos, kāda ir bijusi pieredze risinot seksuālās uzmākšanās gadījumus augstskolā un tiesībsargājošās iestādēs.

Tiesībsargs uzsver, ka sniegtā informācija ir anonīma un konfidenciāla, tā tiks izmantota vienīgi datu analīzei, nodrošinot ikviena tiesību aizsardzību. Aptauja ir pieejama gan latviešu, gan angļu valodā, un tās aizpildīšana aizņems aptuveni 5 līdz 15 minūtes.

Informācija respondentiem par datu apstrādi.

Papildu informācija

Tiesībsargs ir rosinājis Saeimu par seksuālo uzmākšanos noteikt gan administratīvo, gan kriminālatbildību.