Uz budžeta vietām valsts finansētajās augstskolās ir tiesības pretendēt arī Ukrainas civiliedzīvotājiem ar starptautiskās aizsardzības statusu

Augstskolām detalizēti jāiepazīstas ar spēkā esošo regulējumu pirms liegt iespēju studēt par valsts budžeta līdzekļiem. Tiesībsarga redzeslokā ir nonācis gadījums, kurā budžeta vieta atteikta kādai Ukrainas pilsonei ar starptautiskās aizsardzības statusu, kura vēlējās studēt Latvijas augstskolā, kas tiek finansēta no valsts līdzekļiem.

Konkrētajā situācijā Ukrainas pilsone sekmīgi nokārtoja valsts centralizētos eksāmenus un pēc vidusskolas pabeigšanas iesniedza dokumentus, lai iestātos augstskolā, taču tā viņai liedza tiesības studēt par valsts budžeta līdzekļiem. Atteikuma iemesls – absolvente ir Ukrainas pilsone, proti, ārzemniece.

Tiesībsargs norāda, ka Augstskolu likumā ir noteikts vispārējais regulējums, tomēr  šajos gadījumos augstskolām  ir jāpiemēro speciālā normaUkrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums, kas paredz izņēmumu no Augstskolu likumā noteiktās vispārējās kārtības attiecībā uz Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kas nevar atgriezties savas pilsonības valstī un ir Latvijā saņēmuši starptautiskās aizsardzības statusu.

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma mērķis ir atbalsta sniegšana Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā Krievijas Federācijas izraisītā bruņotā konflikta dēļ šā bruņotā konflikta norises laikā. Šis likums cita starpā paredz, ka augstskolas vai koledžas to finansējuma ietvaros ir tiesīgas noteikt studiju maksas atlaides Ukrainas civiliedzīvotājiem, un šiem civiliedzīvotājiem ir tiesības pretendēt uz valsts budžeta finansētu studiju vietu konkursa kārtībā.

“Augstskolām ir jālasa likumi un jāpārliecinās, vai attiecīgo jomu neregulē arī citi normatīvie akti, kā tas uzskatāmi redzams šajā gadījumā. Valstī ir spēkā dažāda veida atvieglojumi tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kam šeit piešķirts īpašais statuss. Ceru, ka atsevišķi gadījumi tomēr neliecina par kopējo situāciju, un augstskolas rīkojas atbildīgi,” norāda Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves. Viņa piebilst, ka tiesībsargs studentus aicina ziņot, ja praksē nākas saskarties ar līdzīgiem gadījumiem.